niedziela, 27 grudnia 2015

Świąteczne pierniczki




Pierniczki

Składniki:
2 szklanki mąki tortowej typ 550
1 szklanka maki pszennej typ 500
3/4 szklanki miodu
5 jaj
100g masła
1 szklanka cukru
przyprawa do piernika – małe opakowanie
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na lukier:
Cukier puder 1 szklanka + sok z cytryny (soku tyle, by lukier miał odpowiednią konsystencję:
Barwniki spożywcze

Przygotowanie:
Roztopić masło. Wystudzić. Do przestudzonego masła dodać miód. Połączyć składniki. W misce wymieszać oba rodzaje mąki, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Dodać masło z miodem i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć do lodówki na ok 1 h. PO wyjęciu z lodówki wałkować na grubość 3-5 mm. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.C przez ok. 5 -8 minut. Wystudzić.
Po wystudzeniu można dekorować lukrem. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, tak by miał odpowiednią konsystencję do dekorowania. Podzielić lukier na ilość wybranych kolorów i poprzekładaj do małych miseczek. Do każdej miseczki dodaj barwnik. Wymieszaj. Dekoruj za pomocą rękawa do dekoracji lub papierowej tutki.

Rada: Pierniczki upieczone kilka tygodni przed świętami odłóż w zamkniętym pojemniku w suchym miejscu. Dzięki temu nabiorą lepszego smaku.


Zapraszam do obejrzenia filmiku :)

Amica_pierniczki

Przepis bierze udział w konkursie:
Dobrze wypieczone święta