piątek, 13 czerwca 2014

Tort truskawkowy z Omega 3, czyli olej rzepakowy na słodko ;)




Tort truskawkowy

8 jaj
8 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
¾ szkl. oleju rzepakowego
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
500g truskawek
1l śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
100g małych bezów
Szczypta soli
Masło 200g
Masa cukrowa, barwniki - do dekoracji
Syrop cytrynowy do nasączenia

Z 8 jaj białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z 0,5 szkl.cukru i szczyptą soli.
Żółtka ubij z 0,5 szkl. cukru na puch. Dodaj budyń śmietankowy, miksując dolewaj oleju rzepakowego. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C.
Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 2 krążki.
Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Truskawki opłucz, usuń zielone części, a owoce pokrój na pół.
Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie i rozsmaruj delikatnie masę śmietanową. Wyłóż na nią ½ truskawek, poukładaj bezy.Przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałe składniki. Całość przykryj III blatem biszkoptowym.
Masło ubij z 2 łyżkami cukru pudru i dokładnie wyrównaj nim brzegi i wierzch ciasta. Udekoruj dowolnie wykorzystując masę cukrową.


Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego należy uwzględnić go w swojej diecie. Można połączyć przyjemne z pożytecznym i osłodzić sobie chwile torcikiem truskawkowym :)